Eva Urbanová a Moravské klavírní trio

Eva Urbanová a Moravské klavírní trio

První dámu české opery doprovází nově renomovaný brněnský ansámbl Moravské klavírní trio (Jana Ryšánková – klavír, Jiří Jahoda – housle, Miroslav Zicha – violoncello). V bohatém programu sestaveném z díla Antonína Dvořáka, P. I. Čajkovského, Franze Schuberta, Giacoma Pucciniho, Julia Masseneta, Arama Chačaturjana, Giuseppe Verdiho a řady dalších autorů posluchači určitě přivítají takové melodie, jako je árie „Měsíčku na nebi vysokém“ z Dvořákovy opery Rusalka či Chačaturjanův Šavlový tanec.

Koncert nabízí jedinečné spojení uznávané operní divy nazývané první dámou české opery s renomovaným komorním tělesem z Brna - Moravským klavírním triem.

Eva Urbanová se díky fascinujícímu jevištnímu výrazu a zvučnému hlasu stala první dámou české operní scény. Již bezmála dvacet let patří k největším hvězdám pražského Národního divadla a sklízí ovace v zahraničí. K nejvýznamnějším trofejím Evy Urbanové patří Cena Thálie za Kostelničku v Janáčkově Její pastorkyni a americká cena Grammy za nahrávku Celeste Aida: Famous Opera Arias (Nebeská Aida: Slavné operní árie). V roce 2003 získala v Torontu ve spolupráci s Kanadskou operní společností cenu Dora Mavor Moore za vynikající operní představení, opět za ztvárnění Kostelničky. Její nahrávka Fibichovy Šárky pod taktovkou sira Charlese Mackerrase byla v roce 2001 nominována na Grammy, v roce 2003 byla Eva Urbanová jmenována Rytířem řádu umění a literatury Francie.

Moravské klavírní trio se objevuje na naší koncertní scéně od roku 1997, kdy vzniklo z iniciativy členů Státní filharmonie Brno - vedoucího skupiny II.houslí Jiřího Jahody a violoncellisty Rudolfa Mrazíka, kteří přizvali ke spolupráci pianistku Janu Ryšánkovou. Hned v následujícím roce se soubor úspěšně prezentoval na soutěži v italském Vercelli. V roce 1999 usedl k violoncellovému pultu Miroslav Zicha, profesor brněnské konzervatoře a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Za dobu své již téměř dvacetileté existence ansámbl absolvoval stovky koncertů v ČR i v zahraničí a je pravidelným hostem nejrůznějších hudebních festivalů (České doteky hudby, Pardubické hudební jaro, Festival Janáček a Luhačovice, Mahler Jihlava, Trenčianská Hudobná Jar, Dny české kultury v Burgosu).

Kromě stěžejních skladeb triového repertoáru prověřených sítem času se soubor věnuje i interpretaci současné tvorby žijících autorů (R. Ištván, C. Kohoutek, L. Faltus, P. Novák-Zemek, E. Zámečník, C. Kohoutek) , společným projektům s jinými instrumentalisty (klarinet, viola) a nahrál několik nahrávek pro Český rozhlas.

Nepřehlédnutelnou činností souboru je je též spolupráce tria s operními sólisty všech hlasových kategorií (Š. Margita, E. Urbanová, P. Berger, Y. Tannenberger, M. Isochi, R. Samek, I. Kordová a další), pro něž vznikla z pera violoncellisty nápaditá aranžmá téměř kompletního koncertně prováděného světového operního a operetního repertoáru.

Soubor tvoří již vyzrálé umělecké osobnosti, díky čemuž dospěl k charakteristickému hudebnímu projevu - dokonalé souhře a nezaměnitelnému expresívnímu výrazu, což je vysoce hodnoceno nejen odbornou kritikou, ale setkává se i s živým ohlasem široké hudební veřejnosti. O tom svědčí opakovaná pozvání k vystupování na významných koncertních pódiích.

Jana Ryšánková - klavír

Studovala na Konzervatoři v Ostravě a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně u prof. Z. Hnáta. Zúčastnila se různých interpretačních soutěží a mistrovských kurzů. Již od studií se specializuje na komorní hru a ve spolupráci s jinými instrumentalisty vystoupila kromě České republiky také ve Španělsku, Rakousku, Německu a Holandsku. Nahrála řadu komorních skladeb pro Český rozhlas. V současné době působí jako docentka na dechové katedře JAMU v Brně a je pravidelně zvána jako korepetitorka na významné festivaly, mezinárodní soutěže a interpretační kurzy (Moravský podzim, Pražské jaro, Soutěž žesťových nástrojů Brno, letní kurzy žesťů aj.).

Jiří Jahoda – housle

Vystudoval brněnskou konzervatoř u B. Kotmela a JAMU v Brně v houslové třídě prof. A. Sýkory. V roce 1994 byl jedním ze zakládajících členů Pražské komorní filharmonie s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem. V letech 1995 až 2001 zastával funkci vedoucího skupiny II. houslí ve Státní filharmonii Brno a do roku 2006 byl koncertním mistrem orchestru Městského divadla Brno. Jako sólista, komorní i orchestrální hráč vystupuje nejen v České republice, ale podnikl rovněž četná koncertní turné do mnoha evropských zemí a zámoří (Německo, Španělsko, Francie, Itálie, Rakousko, Švýcarsko, Malta, USA, Argentina, Uruguay, Japonsko, Jižní Korea). V rámci svých uměleckých aktivit se v rozhodující míře podílí na vedení brněnské umělecké a reklamní agentury GLOBART s.r.o.

Článek pro magazín Best of "O lidech úspěšných ve svých profesích": zde

Miroslav Zicha - violoncello

Studoval brněnskou konzervatoř a Janáčkovu akademii múzických umění u prof. B.Havlíka. Vzdělání si doplnil aspirantským studiem u prof. M. Sádla a účastí na interpretačních kurzech u prof. E. Rautia. Během studia se zúčastnil řady soutěží, z nichž nejvýznamnější byla mezinárodní soutěž v Mnichově v roce 1984. Od roku 1985 působí pedagogicky na brněnské konzervatoři a od roku 1995 také na JAMU v Brně. Vedle pedagogické práce se intenzivně věnuje komorní hře. V letech 1985 – 1999 působil v Triu Bohuslava Martinů (1985 – 1999), s nímž koncertoval v řadě evropských zemí. Od roku 1999 je členem Moravského klavírního tria.

Délka akce: 120 minut
Rok výroby: 2017

Galerie

Informace o akci a jejím konání

ZŮSTAŇ INFORMOVANÝ O NAŠICH NOVINKÁCH

Přihlas se do našeho newsletteru a budeme ti zasílat novinky přímo na e-mail.