Houslový recitál Josefa Špačka

Houslový recitál Josefa Špačka

Josef Špaček - housle, Miroslav Sekera - klavír

Recitály jednoho z nejlepších českých houslistů světové úrovně a koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka jsou vždy událostí. Pro ostravské vystoupení zvolil atraktivní program. Program zahájí Biberova skladba Sonata representativa, jejíž zařazení je více než příhodné. Tento česko-rakouský barokní skladatel má totiž poměrně úzký vztah k našemu kraji – své hudební vzdělání získal mj. pravděpodobně i na jezuitském gymnáziu v Opavě. Následuje Rondo brillant Franze Schuberta, nádherná skladba věnovaná českému houslistovi Josefu Slavíkovi. Paganiniho capriccio pak ukáže virtuózní a divokou stránku hudby 19. století. Jeho úpravy se ujal polský skladatel Karol Szymanowski, který k němu vytvořil zajímavý klavírní part a pohrál si s jeho melodickou strukturou. Do romantické nálady nás vrátí Robert Schumann a jeho Tři romance z roku 1849, původně určené pro hoboj a klavír. Sonáta pro housle a klavír Richarda Strausse, autora známé skladby “Tak pravil Zarathustra”, patří k jeho raným dílům a je zajímavým a svěžím kontrastem k jeho velkým symfonickým formám, jakou je např. Sinfonia domestica, kterou v této sezóně rovněž uslyšíme.

Mladý český houslista Josef Špaček (* 1986) se rychle etabluje jako jeden z nejlepších instrumentalistů své generace. Pracoval pod vedením renomovaných pedagogů, například Idy Kavafianové a Jaime Lareda působících na Curtisově hudebním institutu ve Filadelfii či Itzhaka Perlmana z newyorské Juilliard School. V květnu roku 2012 se stal jedním z finalistů Mezinárodní soutěže královny Alžběty v Bruselu; v roce 2009 zvítězil v mezinárodní houslové soutěži Michaela Hilla (Nový Zéland) a roku 2008 získal třetí cenu a cenu poroty mladých na Mezinárodní houslové soutěži Carla Nielsena (Dánsko). V roce 2011 obsadil druhé místo v prestižním klání Young Concert Artists International Auditions v New Yorku. V současné době kombinuje úspěšnou sólovou dráhu s kariérou koncertního mistra České filharmonie.

Z jeho posledních sólových koncertů lze uvést návraty k orchestrům Sinfonica Nazionale della RAI v Turíně pod taktovkou Jamese Conlona a k Nizozemské filharmonii s Marcem Albrechtem, dále debuty s orchestry Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, Orchestre Philharmonique du Capitole de Toulouse pod vedením Thomase Søndergårda, Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Stavanger Symphony Orchestra pod taktovkou Christiana Vasqueze, Sønderjylland Symphony Orchestra s Johannesem Wildnerem a Symfonieorkest Vlaanderen s Adrienem Perruchonem. S Českou filharmonií sólově vystoupil po boku Jiřího Bělohlávka a Semjona Byčkova.

Významná sólová vystoupení v roce 2016 zahrnovala abonentní koncerty s Českou filharmonii pod vedením V. Gergijeva, debut s Rotterdamskou filharmonií a J. Bělohlávkem, berlínský debut s Konzerthausorchestrem Berlín a T. Sanderlingem, amsterdamský debut v Concertgebouw s Nizozemskou filharmonii a T. Søndergårdem, tokijský debut s Tokyo Metropolitan Orchestra s J. Hrůšou a debut v Padově s Orchestra di Padova e del Veneto pod taktovkou G. Korstena. Mimo to debutoval v recitálech v Kennedyho Centru ve Washingtonu a v La Jolle v San Diegu. Také jako sólista koncertoval na turné v Asii s Českou filharmonií.

Dále sólově vystupuje v Evropě, USA a Asii s orchestry Philadelphia Orchestra, PKF – Prague Philharmonia, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Essener Philharmoniker, Tonkünstlerorchester Niederösterreich, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino, Orchestre National de Belgique, Malaysian Philharmonic Orchestra, Orquesta Filarmónica de Málaga, Auckland Philharmonia Orchestra, Kansas City Symphony a Queensland Symphony Orchestra. Spolupracuje s dirigenty, jako jsou nebo byli J. Bělohlávek, J. Hrůša, V. Gergijev, Ch. Eschenbach, M. Honeck, S. Byčkov, A. Fisch, R. Goodman, E. Inbal, J. Märkl, T. Søndergård, T. Sanderling, G. Bellincampi, T. Netopil, M. Angius a R. Milanov.

Věnuje se rovněž recitálům, a to jak na evropských pódiích (mj. v pražském Rudolfinu, vídeňském Konzerthausu či lázních Schloss Elmau), tak v Asii a ve Spojených státech.

V roce 2015 natočil pro vydavatelství Supraphon houslové koncerty Dvořáka, Janáčka a Sukovu Fantazii s Českou filharmonií a J. Bělohlávkem. Snímek získal hned několik uznání mimo jiné „Recording of the week“ od The Sunday Times a „Recording of the month and of the year“ od MusicWeb International. V roce 2013 natočil pro stejnou firmu svoji debutovou sólovou nahrávku. V roce 2010 nahrál pro Naxos díla H. W. Ernsta a jeho první CD pro firmu Artesmon (2006), obsahuje kompletní Sonáty pro sólové housle Eugèna Ysaÿe.

Česká mutace časopisu Forbes ho zahrnula mezi nejvýznamnější mladé české osobnosti v anketě „30 pod 30“. Hraje na housle vyrobené v roce 1855 v dílně Jeana-Baptisty Vuillauma.

V roce 2002 se Miroslav Sekera stal vítězem Mezinárodní soutěže J. Brahmse v rakouském Pörtschachu. Již předtím získal ocenění v mnoha významných soutěžích u nás i v zahraničí, jako např. v soutěži F. Chopina v Mariánských Lázních, v soutěži pořádané HAMU (Stipendium firmy YAMAHA) nebo v Mezinárodní soutěži v Gaillard ve Francii.

Hře na klavír se věnuje od tří let, kdy jeho nevšední talent objevila vynikající pedagožka Z. Janžurová. Zároveň s klavírem započal studium hry na housle. Díky umění hry na klavír a současně na housle byl vybrán do role malého Mozarta v oskarovém filmu Amadeus režiséra Miloše Formana. Hře na oba nástroje se věnoval až do svého přijetí na Pražskou konzervatoř, kde se rozhodl pouze pro studium hry na klavír. Byl přijat do třídy E. Boguniové. Po celou dobu studií též navštěvoval třídu M. Ballýho. Dále pokračoval na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze u M. Langera. Absolvoval v roce 1999 jako nejúspěšnější student.

V roce 2006 mu bylo vydáno sólové CD firmou Multisonic za podpory Nadace Českého hudebního fondu s díly J. Brahmse, D. Scarlattiho, M. Moszkovského. Pro soudobého bostonského hudebního skladatele Josepha Summera nahrál v USA tři CD, které vydaly nahrávací společnosti Albany Records a Navona Records. V roce 2013 nahrál s J. Špačkem CD pro firmu Supraphon. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. Opakovaně vystoupil jako sólista se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK pod vedením Jiřího Kouta. Vystupuje s mezzosopranistkou D. Peckovou či hornistou R. Baborákem.

Délka akce: 90 minut
Rok výroby: 2018
Datum lokální premiéry: 30. červen 2018
Datum světové premiéry: 1. leden 2018

Galerie

Informace o akci a jejím konání

Housle

  • Josef Špaček, houslista, Česká republika

Klavír

  • Miroslav Sekera, klavír, Česká republika

ZŮSTAŇ INFORMOVANÝ O NAŠICH NOVINKÁCH

Přihlas se do našeho newsletteru a budeme ti zasílat novinky přímo na e-mail.