ŠMOLDAS HRAJE JEŽKA

ŠMOLDAS HRAJE JEŽKA

Galerie v kostele sv. Marka. LIBOR ŠMOLDAS – Úplný hudební životopis

Libor Šmoldas se narodil v roce 1982 v Olomouci, od dětství však žije v Praze. Hudbě se věnoval od malička, hrál na flétnu a trubku, až ve 12 letech začal s kytarou. Hlavně díky fascinaci nahrávkami Charlieho Parkera se po začátcích s rockovými a bluesovými kapelami začal zajímat o jazz.

Během studií na hudební gymnáziu Evropská se poprvé uvedl v pražských jazzových klubech s bluesovou kapelou amerického zpěváka Phila Speata a také na nedělních jam sessions v kultovním pražském klubu U Malého Glena. Soukromě studoval s Josefem Kůstkou, Lubošem Andrštem, Zdeňkem Fišerem a Petrem Zelenkou.

V roce 2001 začal studovat Konzervatoř Jaroslava Ježka, obor jazzová kytara u Jaroslava Šindlera. Po dvou letech přestoupil na nově otevřenou vyšší odbornou školu při konzervatoři kde studoval s Peterem Binderem, Josefem Štěpánekem a Davidem Dorůžkou. Jeho spolužáky byli například Jakub Doležal, Daniel Šoltis, Rastislav Uhrík, Vojtěch Procházka, Oskar Török, Roman Vícha, Ondřej Pivec, Tomáš Hobzek a další příslušníci nastupující jazzové generace.

Už během studijí na konzervatoři se Libor Šmoldas stal nedílnou součástí pražské jazzové scény. V různých projektech se potkává kromě svých vrstevníků také s NajPonkem, Jaromírem Honzákem, Radkem Zapadlem, Jiřím Slavíčkem a dalšími významnými hudebníky starších generací. Hraje s kapelou polsko-kubánské zpěvačky Yvonne Sanchez Brazilian Mood, s níž také absolvoval turné po Turecku a Kypru jako předkapela Billyho Cobhama.

V roce 2005 získal Libor Šmoldas během živého konkursu ve Freiburgu stipendium na prestižní americké Berklee College of Music, rozhodl se je však zatím nevyužít a zůstal v čechách. Po dokončení VOŠ byl později přijat na nově otevřené jazzové oddělení Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, kde vystudoval bakalářský program pod vedením Davida Dorůžky a Viléma Spilky.

Do USA odjel nabírat zkušenosti poprvé v roce 2009, během svých prvních dvou pobytů v New Yorku studoval u předních jazzových kytaristů, jakými jsou Paul Bollenback, Lage Lund, Mike Moreno, Ben Monder, Steve Cardenas či Peter Bernstein.

Přátelství z konzervatoře s varhaníkem Ondřejem Pivcem vyústilo v roce 2005 v založení skupiny Organic Quartet. Tato formace se krátce po natočení svého prvního CD Don’t Get Ideas (2006) dočkala ceny hudební akademie “Anděl” za nejlepší jazzovou desku roku a začala pravidelně vystupovat na evropských pódiích (Cheltenham, Sibiu, Kišiněv, Peking, Pražské jaro, Paříž, Athény, Sofie…). Získala několik ocenění jako cenu publika z festivalu ve španělském Getxu či první místo v soutěži jazzových kapel na festivalu Philips Jazz Prague nebo v Německém Straubingu. V roce 2007 natočila kapela další úspěšné album Never Enough a stala se jednou z nejuznávanějších jazzových formací v čechách, její frontman Ondřej Pivec v současnosti žije v New Yorku.

Své debutové album On the Playground natočil Šmoldas v roce 2007 s polským bubeníkem Łukaszem Żytou a varhaníkem Ondřejem Pivcem. Dočkala se velmi příznivých ohlasů a recenzí v českém tisku. Trio v tomto složení také vystoupilo v rámci projektu Jazz v Rudolfinu, kde Liborovu skladbu Lydian blues společně s triem provedla Pražská komorní filharmonie v jeho vlastním aranžmá.

V létě 2009 natočil Šmoldas v New Yorku svou druhou desku, tentokrát za účasti jedněch z nejlepších světových hudebníků, basisty George Mráze, bubeníka Jeffa Ballarda a pianisty Sama Yahela. Deska vyšla na začátku roku 2010 pod názvem In New York In Time, dočkala se velmi příznívých recenzí v americkém tisku a představila Libora mezinárodnímu publiku. Žádný jazzový hudebník žijící v čechách do té doby nenatáčel s hvězdami takového formátu.

Kapela Libor Šmoldas Quartet vznikla v roce 2009. Liborovi spoluhráči jsou zde vynikající instrumentalisti kontrabasista Josef Fečo, bubeník Tomáš Hobzek a pianista Petr Beneš. Repertoár tvoří převážně původní skladby. Quartet natočil třetí Liborovo album jako záznam živého koncertu 26.-28. srpna 2010 v klubu Jazz Dock. Deska Live at Jazz Dock vyšla na začátku roku 2011 a byla na internetu stažena více než třemi tisíci posluchačů.

O popularitě skupiny Libor Šmoldas Quartet svědčí vysoká návštěvnost publika v pražských klubech. Úspěch nahrávky Live at Jazz Dock umožnil kapele prozatím nevídanou věc, jako první česká kapela podnikla turné po USA (New York city (Smalls, BNH), New Jersey (Trumpets), Pennsylvania (Moravian College, LaFayette university), Washington DC (Bayou, Czech embassy), North Carolina (Western Carolina University Jazz festival), Richmond (Bogarts in the Fan).

Během amerického turné také kapela natočila ve studiích Western Carolina University další desku, která později vyšla v čechách pod názvem 18 days, 2000 miles (New Port Line, 2012). Je složená ze skladeb všech členů a doplněna několika převzatými skladbami a zachycuje kapelu ve skvělé formě a souhře na konci turné.

Bobby Watson, legendární americký saxofonista a bývalý člen Jazz Messengers si zahrál jako host ve skladbě Moanin’ na 18 days, 2000 miles. Od té doby se Libor Šmoldas Quartet stal jeho doprovodnou kapelou v Evropě a pravidelně spolu vystupují na velkých festivalech, jakými jsou například Prague Proms, Jazz Fest Brno, či Il Ritmo delle Città v Miláně.

Další, v pořadí již páté Liborovo album nazvané Intuition (New Port Line, 2013) představuje quartet s Bobby Watsonem. Bylo natočeno na konci českého turné a pokřtěno v Praze hercem Karlem Rodenem.

Po pěti letech fungování Libor Šmoldas Quartetu má kapela na kontě kromě tří desek, turné v USA a spolupráce s Bobby Watsonem stovky také vystoupení nejen na českých pódiích, ale i v Anglii, Polsku či Bulharsku.

Mezi další Liborovi koncertní aktivity patří také vystupování za doprovodu místních hudebníků všude na světě. Od roku 2012 jezdí pravidelně koncertovat a učit do Austrálie. Za zmínku stojí vystoupení v Evropě a USA.

V pořadí šesté album Libor natočil také v USA, tentokrát se svým americkým triem ve složení Adam Nussbaum bicí a Jay Anderson kontrabas. Oba spoluhráči patří mezi absolutní špičku světového jazzu. Album s názvem Dreamtime (New Port Line, 2013) je složeno téměř ze samých balad. Trio vystupovao na mnoha turné v Evropě, připravuje svou druhou desku.

Libor Šmoldas dále působí jako sideman. Ať už ve stálých kapelách Jan Kořínek & Groove, v kapele své manželky Venduly Šmoldasové s názvem Zeurítia, v kvartetu amerického pianisty Skipa Wilkinse, v americké kapele Hell's Kitchen Funk Orchestra či v příležitostných projektech zahraničních umělců. Takto spolupracoval například s Bobem Montgomerym, Alem Hermannem, Michałem Tokajem, Michałem Barańským, Agou Zarian Halem Tsuchidou a mnoha dalšími.

Libor je také mezinárodně aktivním učitelem. Mezi jeho pedagogické aktivity patří učení kytary, ansámblů a rytmu na konzervatoři Jaroslava Ježka od roku 2006. Také vyučuje na jazzových workshopech a seminářích v Austrálii, Německu, Anglii, Itálii, Řecku, USA, Polsku a v Čechách. Mezi hudebníky se kterými učil nechybí Graeme Lyall, John Morrison, Bruce Barth, Perico Sambeat, Kevin Dean, Stephen Keogh, Phil Wilkinson, Brian Charette, Steve Walsh, Marta Töpferová, Kornel Fekete-Kovács a mnoho dalších.

Libor Šmoldas patří přes svůj mladý věk mezi hvězdy české jazzové scény. Vystupuje, natáčí a učí s mezinárodními jazzovými hvězdami a je všeobecně hodnocen jako jeden z nejlepších jazzových kytaristů u nás.

Délka akce: 90 minut
Rok výroby: 2016
Datum lokální premiéry: 8. červenec 2018
Datum světové premiéry: 8. červenec 2018

Galerie

Informace o akci a jejím konání

ZŮSTAŇ INFORMOVANÝ O NAŠICH NOVINKÁCH

Přihlas se do našeho newsletteru a budeme ti zasílat novinky přímo na e-mail.