Karel Blažek

Karel Blažek

Swing Band pro Karla Blažka

Učitel a ředitel Hudební školy (později LŠU, nyní ZUŠ) v Soběslavi, profesor Střední pedagogické školy v Soběslavi, skladatel a dirigent – to byl KAREL BLAŽEK.

Jeho život začal v Choustníku, kde se dne 2. 11. 1921 narodil. Vystudoval Státní koedukační ústav učitelský, za války byl totálně nasazen a pracoval jako dělník, po osvobození a ukončení povinné vojenské základní služby se konečně vydal na učitelskou dráhu. Současně začal studovat hru na žesťové nástroje na Státní konzervatoři v Praze, kde úspěšně absolvoval.

Svůj první orchestr, který se hlavně orientoval na hudbu swingovou, založil již po válce. Nejznámější skupinou, kterou až do svého onemocnění vedl a kde hrál na trubku a housle, byl taneční orchestr Rytmus, který patřil k nejlepším v našem kraji – a nejen v něm. Zároveň vedl, nejprve smyčcový, později Dechový orchestr Lidové školy umění, který v soutěžích obsazoval vždy přední místa. Každé sobotní dopoledne, kdy probíhaly zkoušky, se z oken „hudebky“, která sídlila na náměstí, nesla hudba žákovské „dechovky“. Pan ředitel pro ni napsal velké množství skladeb a stál v jejím čele až do svého odchodu na SPgŠ. Zde založil nový orchestr, ve kterém mu mnozí bývalí žáci vypomáhali až do jeho odchodu do důchodu.

Řídil také Smíšený chrámový sbor při kostele sv. Petra a Pavla, pro nějž skládal písně sborového charakteru. Mnohokrát pod jeho vedením zněla na Štědrý večer v kostele pastorální mše „Hej, mistře“ Jana Jakuba Ryby.

V roce 1965 byl oceněn za úspěšnou pedagogickou práci.

Pan Karel Blažek vychoval nepřeberné množství muzikantů profesionálních i amatérských. Napsal spoustu skladeb od těch nejjednodušších pro své žáčky až po náročnější díla psaná pro taneční či dechový orchestr, písně a sbory, hudbu k pohádkám a divadelním hrám.

Jeho bohatý život plný hudby, přátelství a úcty všech, kteří ho znali, skončil dne 14. února 2009 v nemocnici v Táboře. sepsala Jana Ježková

Jménem celého kolektivu ZUŠ Soběslav bych ráda pozvala všechny muzikanty, bývalé žáky, kamarády pana Karla Blažka, i současné příznivce dobré hudby na VZPOMÍNKOVÝ VEČER do Kulturního domu města Soběslavi v pátek 15. 2. 2019 od 19.00 hod. K dobré náladě zahraje SWING BAND z Tábora. I. Molíková, ředitelka ZUŠ

Délka akce: 90 minut
Rok výroby: 2019
Datum lokální premiéry: 15. únor 2019
Datum světové premiéry: 15. únor 2019

Galerie

Informace o akci a jejím konání

ZŮSTAŇ INFORMOVANÝ O NAŠICH NOVINKÁCH

Přihlas se do našeho newsletteru a budeme ti zasílat novinky přímo na e-mail.