Divé husy Jitka Šuranská Trio

Divé husy Jitka Šuranská Trio

Trio zakořeněné v tradici jdoucí svojí vlastní hudební cestou

Terasa Městské knihovny.

Vždy jsem věděla, že chci zůstat blízko moravské tradiční hudbě. Uctívat její krásu, přitom ale v konzervativním uctívání nezakrnět. Setkáním s Marianem Friedlem a Martinem Krajíčkem dostala tato moje vize nový a zcela originální rozměr. Těžko bych hledala jiného jazzového kontrabasistu, který je zároveň skvělým hráčem na lidové flétny a cimbál. A těžko bych hledala jiného mandolínistu, který se tak přirozeně propojuje s žánrem, který hraje, že máte pocit, že mandolína do tradiční moravské hudby musela patřit odjakživa.

Chvílemi budete slyšet moravské Slovácko. Chvílemi Beskydy. A ve chvíli, kdy začnete váhat, kam nás vlastně zařadit, slyšíte prostě Jitka Šuranská Trio.

Toto trio spolu hraje od roku 2014 a v roce 2016 vydalo své debutové album Divé husy.

projekty-trio-3Martin Krajíček (1977) – Absolvent Masarykovy Univerzity v Brně (hudební věda), od 14 let se věnuje samostudiu hry na na mandolínu (směřovali jej Radim Zenkl, Jiří Plocek, David Grisman). Pořádá víkendový/týdenní kurz Mandolínový workshop Martina Krajíčka, působí jako skladatel, aranžér a hudebník na volné noze (mandolína, kytara, banjo), je vyhledávaným studiovým hráčem a pedagogem (mj. ZUŠ Boskovice). V současnosti je členem projektů Mariachi Espuelas (mexická tradiční hudba), Cimbal Classic (world music), Jitka Šuranská Trio (world music), KlezMehrin (klezmer) a vystupuje také se sólovým mandolínovým programem. Podílel se natáčení téměř dvaceti alb různého zaměření, mimo jiné Trní: Pramen (1999), Natalika: Touha, která duši svírá (2001), Hana a Petr Ulrychovi: Koločava (2002), Cimbal Classic: Biathlon (2003). V roce 2009 prezentoval v USA své skladby na prestižním sympoziu The Mandolin Symposium with David Grisman and Mike Marshall.

http://bandzone.cz/martinkrajicek

projekty-trio-2Marian Friedl (1979) – Absolvent jazzového oddělení VOŠ Jaroslava Ježka (kontrabasová třída Jaromíra Honzáka) a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (etnologie). Je hudebníkem na volné noze, externím redaktorem Českého rozhlasu stanice Vltava, externím hudebníkem Národního divadla moravskoslezského a pedagogem (mj. ZUŠ Frenštát p/R.). V současnosti člen projektů NOCZ Quartet (free-jazz), Jan Přibil a Přátelé (contemporary jazz), Martin Chodúr a Mach5 (pop), RukyNaDudy (archaická hudba Beskyd), Jitka Šuranská Trio (world music). Účastnil se natáčení více než deseti alb např. Tomáš Kočko a Orchestr: Do Tanca (2003), Nedaba: Songs About… (2009), Martin Chodúr: Manifest (2012), NOCZ: NOCZ and Iva Bittová (2014). V roce 2010 vystoupil na prestižní konferenci TEDxPrague.

Délka akce: 90 minut
Rok výroby: 2018
Datum lokální premiéry: 3. červenec 2018

Galerie

Informace o akci a jejím konání

Housle

  • Jitka Šuranská, kousle, zpěv

Hudobný doprovod

  • Martin Krajíček, mandolína, zpěv
  • Marian Friedl, zpěv, kontrabas, malý cimbál, lidové flétny

ZŮSTAŇ INFORMOVANÝ O NAŠICH NOVINKÁCH

Přihlas se do našeho newsletteru a budeme ti zasílat novinky přímo na e-mail.